Programok

2013. január 31-én Torkos Csütörtök a Club 11 Kastélyvendéglőben is! 50% kedvezmény az ételeink árából!

Asztalfoglalás: 06-20-999-0-999. Étlapunk megtekinthető itt. Jó torkoskodást!


De mi is a Torkos Csütörtök?


A magyar néphagyomány és szokásrend egyik kiemelt jelentőségű időszaka a Farsang.
Ez a húsvétot megelőző, vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, váltakozó hosszúságú időszak számos érdekes, már-már elfeledett népszokásnak ad teret. Ilyen például a farsang elejét jelző "regélő hétfő" vagy a "farsang farkát" jelölő három jeles nap, a húshagyó kedd, a hamvazó szerda és a Torkos Csütörtök.

Az egyik ilyen népszokás felelevenítésével, a hamvazó szerdát követő Torkos Csütörtök újjáélesztésével szeretnénk ráirányítani a figyelmet a hagyományok csodás tárházára.
Torkos Csütörtökön - annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük - ismét szabad volt húst fogyasztani, sőt bizonyos területeken a csütörtöki torkoskodás "kötelező" volt, már csak a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.

2013-ban a hamvazószerdát követő csütörtök február 14-ére, vagyis az étterembe járás szempontjából szintén népszerű Valentin (Bálint) napra esik, ezért a Magyar Turizmus Zrt. – a gasztronómiai szövetségekkel egyeztetve – kivételesen más időpontban szervezi meg a Torkos Csütörtök akciót. Január 31-én, a farsangi szezon idején tehát különleges Farsangi Torkos Csütörtökön vehet részt mindenki, aki ellátogat az akcióban részt vevő valamelyik étterembe, vendéglátóhelyre ezen a napon.

A korábbi évek tapasztalata alapján érdemes a kiszemelt éttermekben előre interneten vagy telefonon asztalt foglalni.

Rövid áttekintés az akció történetéről

2006: A "Nagy Ízutazás 2006" kampányának legsikeresebb eseménye a Torkos Csütörtök volt, március 2-án. Ekkor országszerte közel 500 vendéglátóhely kínálatából lehetett választani 50%-os engedménnyel. Ezzel a lehetőséggel több tízezer torkoskodni vágyó vendég élt is. Az akcióval - kutatásaink alapján - mindenki elégedett volt: a vendégek, de a vendéglátóhelyek nemcsak forgalomnövekedésről, de bevétel-növekedésről is beszámoltak.

2007: Az előző év eredményei után a Magyar Turizmus Zrt. február 22-re ismét "Torkos Csütörtököt" hirdetett, és bátran vágott bele az akció megismétlésébe. Ebben az esztendőben már közel 700 étterem "nevezett" az akcióba. A megismételt kutatások minden résztvevő legnagyobb örömére igen kedvező eredményeket mutattak.

2008
: A régi-új hagyomány, a Torkos Csütörtök akció folytatása ebben az évben már nem volt kérdés. Az első Torkos Csütörtökön részt vett félezer étterem száma kétszeresére nőtt. Szerencsésen alakult a jelentkezett éttermek földrajzi megoszlása is: az ország szinte minden sarkában volt étterem, ahol a Torkos Csütörtökön az éttermek által adott 50%-os kedvezményt igénybe lehetett venni.

2009: Február 26-án már 1294 étterem várta a torkoskodni vágyó vendégeket. 260 ezer ember kerekedett fel, hogy egy jót ebédeljen vagy vacsorázzon családjával, barátaival, és még a pénztárcáját is megkímélje.

2010: Február 18-án is több mint 230 ezer vendég torkoskodott a minden korábbi rekordot megdöntő, 1300-nál is több hazai étteremben. Az étterem tulajdonosok jelentős többsége kedvező forgalmi adatokról és a vendégek pozitív visszajelzéseiről számolt be.

2011: Március 10-én 1307 étteremben több mint 200 ezer vendég torkoskodott. 1-5 pont között értékelve az akciót az átlagos elégedettségi szint 4.26 pont lett, vagyis az emberek jól érezték magukat!

2012: Tavaly, hetedik alkalommal is nagy sikert aratott a Torkos Csütörtök akció: mintegy 160 ezer vendég torkoskodott ezernél is több hazai étteremben.